Terugblik van Joost

Ja, tot nu toe stond er “Volg Joost”. Maar er valt niet veel meer te volgen, want Joost is al lang weer thuis. Helaas! Jammer, maar naast teleurstelling ook heel mooie herinneringen. De afgelopen periode heb ik nog heel veel contact gehad met mensen uit de hele wereld, die ik onderweg ontmoet heb. Enkelen zijn nog onderweg; de meesten zijn weer thuis of onderweg naar huis. Allemaal met geweldige verhalen. Mijn advies: probeer het een keer! Het is een fantastische ervaring. Voor mij was het veel te snel afgelopen, maar ook die korte periode had ik niet willen missen. Wil je meer over de tocht naar Santiago willen weten? Ik kan je er inmiddels veel over vertellen. En wellicht probeer ik het nog een keer.

Ook de afgelopen dagen zijn er nog veel bedragen op de rekening van de manege gestort. En dat is natuurlijk heel erg belangrijk. Daar ging het allemaal om. Toch!? Het is dus nog iets te vroeg voor een eindstand, want we hopen van ganser harte, dat er nog wat bij gaat komen. Zo dat we de noodzakelijke investeringen kunnen bekostigen. Iedere euro is van harte welkom en wordt voor 100% aan de manege besteed.

De komende tijd zal er dus nog zeker nieuws op de site komen over het verloop en mettertijd een eindstand van deze actie. En natuurlijk wat we er mee betaald hebben tot groot plezier van al onze ruiters. Joost valt niet meer te volgen, maar wel het nieuws over de actie.

Volg Joost...

17 september

Voor mijn vertrek naar Spanje mocht ik op Boschtion, de lokale omroep (zie bericht van 2 augustus). De interviewer, Mark Doomernik, zei mij, dat hij mij na terugkeer absoluut weer wilde zien. Of dat nou na een succesvol afgeronde, of na een deels gelopen tocht zou zijn. Ik heb mij na de veel te korte trip gemeld en a.s. zaterdag, 20 september, ben ik om 12.30 uur weer op de radio. Voor wie het horen wil.

Verder kan ik tot mijn grote vreugde vertellen, dat er nog steeds giften binnen komen voor de manege. En dat is natuurlijk een hele goede en welkome zaak. Iedereen, die ik via de bankpapieren kan traceren stuur ik een bedankje. Soms kan ik echter bij een onbekende naam geen adres vinden en dan houdt ’t op. Hopelijk kijken deze gulle gevers af en toe naar deze site. Ook voor deze lieve mensen: “Heel veel dank!”

2 september

Niet gelukt, maar ook niet mislukt.

Tot in detail voorbereid, eindeloos getraind, alle spullen getest, advies van ervaren voorgangers en veel voorpret. Dat alles zonder problemen. Dus zuidwaarts na een geweldig afscheid van veel vrienden, kennissen, mensen van de manege en zelfs de paarden voor de deur. Een regen van lieve wensen en veel donaties voor de manege. Kortom garantie voor een succesvolle Camino naar Santiago. Waar ik ongelooflijk veel zin in had met 100% overtuiging, dat het goed zou gaan. Alhoewel ik terloops wel eens zei, dat zelfs de meest doorgewinterde pelgrim na vier dagen een peesontsteking kan krijgen en moet afhaken. Nou, die kreeg ik de tweede dag (zaterdag), aan beide knieën. Dezelfde dag met een taxi naar een kliniek, waar de (verkeerde) diagnose gesteld werd: kapotte meniscus, terug naar huis en laten opereren. Na overleg met thuisfront daar gebleven en maandag naar fysiotherapeut. Diagnose: peesontsteking beide knieën en ontstoken rechtervoet. Behandeld, drie maal per dag ontstekingsremmer en geen optimistisch advies over voortgang. Heb het diverse keren weer geprobeerd, veel pijn gehad, later weer bij fysio geweest, die erg twijfelde aan succes van doorlopen. Rust was enige oplossing. Vreselijk moeilijk om te beslissen. Uiteindelijk ging het echt niet meer. Maar in de pelgrimsherbergen geweldige ontmoetingen gehad met mensen uit de hele wereld; van Peru tot Polen, van Australië tot Canada. Allemaal vrienden, allemaal één doel. Pelgrims die voor de vierde keer onderweg waren; veel jonge mensen. Geweldig! Ook mensen met weinig wandelervaring. Eén daarvan had een mooie uitspraak: “De Camino is geen wandeling, maar een belevenis”. Beter kun je het niet verwoorden. Ik ontmoette ook anderen, die het opgaven; de ene wegens vermoeidheid, de andere wegens ontstoken blaren of andere oorzaken.

Ik ben enorm teleurgesteld, maar niet in mezelf. Ik ben blij, dat ik het geprobeerd heb. Zowel letterlijk als figuurlijk ben ik door diepe dalen en tot grote hoogten gegaan. Geweldige mensen heb ik mogen ontmoeten, die me moed inspraken en met me mee leefden en waar ik mooie gesprekken mee mocht hebben. Het liep anders dan gedacht, maar het was een prachtige ervaring. Alles wat je nodig hebt, zit in je rugzak en zijn de mensen om je heen. Je moet het meegemaakt hebben om dat te begrijpen. Ben je er enigszins toe in staat: doe het!

Mijn dank aan alle familie, vrienden en kennissen is heel groot. Voor hun medeleven en voor de vele donaties voor de manege, die nog steeds binnen komen. Want dat was en is nog steeds van groot belang en zal dat ook blijven. Kijk af en toe over de voortgang op www.manegedebinckhorst.nl.

1 september

Marion Mutsaert: Joost heeft de beslissing genomen en is gestopt. De ontsteking in zijn knie speelde te veel op. Heel jammer, hij had zich zo goed voorbereid en zich er zo op verheugd. Joost is nu op weg naar huis en zal dan zeker langs deze weg van zich laten horen.

30 augustus

Vandaag staat er een kleine etappe op het programma. We duimen dat het gaat lukken.

28 en 29 augustus

Even pas op de plaats i.v.m. behandeling van een fysiotherapeut. Dit wachten lijkt zwaarder dan de tocht zelf.

26 augustus

Locatie: Castro-Urdiales
Afstand afgelegd: 160 km

Goed nieuws!!!! 12 km gelopen zonder noemenswaardige pijn. Krijg weer hoop. Morgen op zoek naar een peut voor een behandeling en op zijn advies verder lopen of weer een dagje rust. Ik ga hier vanavond alvast een slokje op drinken!!

25 augustus

Vanmorgen een fysiotherapeut bezocht, deze constateerde een tendinitis(peesontsteking aan de knie). Het advies: rust nemen en gedoseerd lopen. Is van plan vandaag rond de refugio te blijven en morgen voorzichtig weer een stukje van de camino te lopen. Hoop echt dat dit gaat lukken.

23 en 24 augustus

Marion Mutsaerts: Dat viel niet mee de 2e dag: veel last van z'n knie. Een aanwezige fysiotherapeut dacht aan een meniscus Het toeval wilde dat een van de pelgrims een acupuncturist was en hem behandeld heeft. Vanmorgen 24 aug heb ik telefonisch contact gehad,hij had goed geslapen en klonk weer optimistisch. Vandaag zou hij even pas op de plaats maken en rond 12 uur melde hij dat de auberge weer volstroomde en hij gezellig met Franse en Duitse gasten contact had. Benieuwd wat de dag van morgen ons gaat brengen en hopen op het beste.

22 augustus

Na een goede nachtrust, de groep jonge pelgrims had zich keurig gedragen en heel zachtjes gedaan en tegen zijn duitse buurman had hij gezegd wanneer ik snurk roep dan:"draai je even om schatje" Ook deze persoon had goed geslapen. Om 7 uur vertrokken voor een etappe van 25 km. richting San Sebastien. Die was zoals voorspeld zwaar en niet voorspeld nat. Op de route weinig andere pelgrims ontmoet Om 18 uur was zijn wasje gedaan en genoot Joost van zijn eerste verdiende pilsje.

De 1e etappe is volbracht, morgen wachten er 21 km.
Wordt vervolgd.

21 augustus

Vandaag worden de voetjes nog even gespaard. Voetveer en trein maakten dit mogelijk. Aan het eind van de dag eiste de drukte van voorbereiding en regelen zijn tol. Gehannes met de rugzak. Een groep jonge pelgrims die arriveerde (krijg ik wel voldoende slaap voor de zware maar 1e etappe). We zullen het horen.

20 augustus

Thuis worden we wakker met het vrolijke verslag van het uitzwaaien van Joost. Heel bijzonder. Nogmaals dank aan allen die hier aan mee gewerkt hebben. Vandaag op weg naar Marjolein (dochter in frankrijk). Na een lange en drukke reis gearriveerd.

19 augustus

Het afscheid was zo ongelooflijk en bijzonder, dat ik daar echt iets over moet schrijven. Het was bekend, dat het Brabants Dagblad met een redacteur en fotograaf zou verschijnen, maar verder verwachtte ik er niet zo veel van. Tot er om 13.45 uur 3 paarden en zeker meer dan 10 begeleiders van De Binckhorst de straat in liepen. En 5 minuten later waren er wel 40 mensen voor het huis. Allemaal lieve woorden, omhelzingen, presentjes en ga zo maar door. Mijn ogen stonden al snel op sap. Maar dat mocht. Toch? Zoiets had ik nog nooit in mijn leventje meegemaakt. Geweldig, ontroerend en om nooit te vergeten. Ik wil dan ook iedereen heel hartelijk danken voor de aanwezigheid en alle lieve gebaren. En de moeite, om de paarden voor de deur te zetten. Zo'n afscheid krikt mijn motivatie tot enorme hoogte op.
Ik ga er voor!

18 augustus

Ja, dit is echt mijn laatste berichtje vóór mijn vertrek. Morgenmiddag stap ik in de auto; woensdag laat ik die achter bij mijn dochter, die in Z.W. Frankrijk woont. Dan met de trein verder naar Hendaye aan Franse kant van de grens, waar ik dus donderdag n.m. arriveer. Waarschijnlijk is er dan nog voldoende tijd om vast naar Spanje te tippelen. Het ziet ernaar uit, dat het weer redelijk tot goed is de komende tijd. Gelukkig maar!

Nog wat allerlaatste dingen regelen; proviand voor de autotrip; rugzak nog een keer uit- en inpakken voor een laatste check. Toch boven de 13 kg gekomen, maar er gaat ook af en toe wat op of wordt minder. Tja, je moet toch voor 6 weken spullen meedragen. En af en toe je ontbijt en lunch inslaan, omdat er onderweg geen winkels, kroegjes of andere eetgelegenheden zijn.

Het thuisfront, familie en vrienden, de manege, het zal allemaal veel in mijn gedachten komen tijdens de reis. En alle lieve wensen, die ik kreeg. En niet het minst de prachtige giften voor de manege. Want dat is het doel! Allemaal duwtjes in mijn rug, die mij vooruit gaan helpen naar Santiago. Duizend maal dank daarvoor! Nu mag af en toe nog een klein kaarsje. Dan steek ik in de kathedraal een grote op voor jullie allemaal.

Vanaf nu stuur ik heel korte berichtjes of bel eventjes. Dat komt dan met enige regelmaat op de site.

Adios!


Joost

13 augustus

Nog een dag of 5-6 en dan gaan we zuidwaarts. Nog een paar dagen oefenen, met je uitrusting overweg leren gaan, je route nog eens doornemen, advies aan een ervaren pelgrim vragen; zo vliegen de dagen voorbij. Ik heb er enorm veel zin in, maar vind het ook wel een spannend avontuur. Zo’n kleine 1000 km in je uppie. Nou ja, ‘t eerste deel langs de kust zal ik regelmatig anderen tegenkomen, die ook onderweg zijn naar Santiago. Als ik bij Oviedo afzwaai naar de Camino Primitivo staat mij echter een wonderschone, maar eenzame en zware tocht te wachten. We zien wel, hoe ’t gaat lopen.

Er blijven donaties binnen komen op de bankrekening voor de manege. Geweldig, groot en klein, alles is welkom. En het wordt beslist meer, want ik kom regelmatig familie, vrienden en kennissen tegen, die toezeggen, nog een bedrag over te maken. En dat doen ze zeker. Tot mijn vertrek probeer ik iedereen te bedanken, maar soms lukt ’t niet, de gever te traceren. Dus bij deze: heel veel dank!! En die lieve kaarten met mooie wensen en symbolische cadeautjes: als een warm bad. Kon je ze maar allemaal in je rugzak meenemen. Maar ja, vol is vol en elke gram telt. Ze zeggen niet voor niets: “Wat je thuis laat, is mooi meegenomen”. Ik probeer 13 kg (exclusief ’t eten, dat je soms voor de hele dag mee moet nemen) echt als maximum te houden.

Vóór mijn vertrek, de 19e augustus, probeer ik nog één berichtje door te geven. Daarna worden ’t korte meldingen van mijn vorderingen op de route.

9 augustus

Nog steeds volop in voorbereiding, maar vandaag toch iets leuks te melden. De radio-opname voor de lokale zender Boschtion van 13.30-14.00 uur in de Knillispoort. Heel gemoedelijk en informeel, maar tegelijk goede vragen van de sympathieke interviewer Mark Doomernik. Een mooie ervaring. Gemist, maar toch nieuwsgierig?
Kijk hier rechts onder "Persberichten" bij "Boschtion radio interview" en beluister het hele interview terug. Of ga naar www.boschtion.nl, vervolgens “programma gemist” en dan naar ZZZ2. Dat zou moeten lukken.

Verder heb ik vandaag een dankmail gestuurd naar alle mensen, die een gift gestort hebben. En dat zijn er nogal wat. Omdat het verhaal in veel huis-aan-huisbladen staat, komen er (gelukkig!) giften van donateurs, waarvan ik geen n.a.w. gegevens heb en dus ook niet kan bedanken. Jammer, maar het is niet anders. Hopelijk lezen zij dit bericht en zijn zij overtuigd van onze enorme dank.

2 augustus

Ja, nog steeds in de voorbereiding. Op 19 augustus ga ik vertrekken; eerst met de auto zuidwaarts richting Spaanse grens en dan verder met de benenwagen. Wordt echt spannend! Maar daar hebben we het nog wel over.

Inmiddels besteedt de pers aandacht aan de manege en de voettocht. De Bossche Omroep is de eerste en daarna volgen er bijna zeker meer. De artikelen komen t.z.t. op de site.
Zaterdag 9 augustus ben ik van 13.30-14.00 uur op de lokale omroep Boschtion (radio: 95.2 FM, kabel 87.5 Mhz, TV: Ziggo kanaal 40) voor een interview. Nieuwe ervaring, maar elk bericht over de manege en de sponsoractie is welkom. Toch!?

30 juli

Tja, een tegenvaller! Niet alleen voor mij, maar ook en wellicht vooral voor mijn goede vriend Jons. Hij en ik verheugden ons al vele maanden op onze gezamenlijke Camino Primitivo, van Oviedo naar Santiago. Jons wordt helaas geplaagd door fysieke ongemakjes en zal medio september niet voorbereid zijn op deze behoorlijk zware tocht. Teleurgesteld? Ja, zeker! Hij en ik. Er verandert niets aan mijn eerste deel tot Oviedo. Onderweg of daar aangekomen besluit ik, via welke route ik mijn weg naar Santiago vervolg. Jons: sterkte, hou je rug recht en zorg, dat je snel weer beter bent.

29 juli

Mijn eerste verslagje op de site. Nog niet op pad, maar wel druk aan het voorbereiden. Nog veel te doen.

Maar het allerbelangrijkste waarmee ik wil beginnen, is heel veel lieve mensen te danken. Al die warme wensen. Iedereen, die mij een voorspoedige tocht wenst vol inspiratie en voldoening. En al die donaties en toezeggingen. Overweldigend en ontroerend!
De datum, dat ik van huis vertrek (19.8) nadert rap en ik begin het nu echt een beetje spannend te vinden. Alles zal wel goed ver”lopen”, maar er kan ook iets fout gaan. Maar zoveel vrienden zijn zo aardig voor mij, dat ik ook erg blij en een beetje trots ben, het middel te mogen zijn om uiteindelijk een prachtig doel te bereiken. Een mooi bedrag om aan die geweldige manege te besteden en zo velen gelukkig te laten blijven. Heel veel dank!
En iedereen is natuurlijk vrij, de boodschap door te geven. Graag!

Wordt beslist vervolgd. Tot later.


Joost

Persberichten

Brabants Dagblad

Stadsblad Den Bosch

Boschtion radio interview


Bron: www.boschtion.nl

Gezien Bernheze

Bossche Omroep

Charity voettocht naar Santiago

De wens, een voettocht naar Santiago te maken, loopt al langer. Een uitdaging, die medio augustus uitgevoerd gaat worden. De start is in Irun bij de Frans-Spaanse grens. In tegenstelling tot de meeste pelgrims, die de Camino Francés via Burgos en León lopen, neem ik de Camino del Norte langs de noordkust tot Oviedo en daarna landinwaarts de Camino Primitivo richting Santiago. Minder druk, maar langer en pittiger. Tot slot wellicht verder van Santiago naar de westkust, naar Finisterre. Totaal zo’n 980 km in 5-6 weken.

Om een aantal persoonlijke redenen ga ik deze tocht starten. Maar met heel veel enthousiasme en optimisme besloot ik er een “charity walk” van te maken. Al zeker 5 jaar ben ik (met vele anderen) vrijwilliger op de manege van De Binckhorst. Zes dagen per week genieten daar ca. 50 kinderen en (meest jonge) volwassenen met een geestelijke en soms een dubbele beperking van een rit te paard. Het resultaat is verbluffend en ontroerend tegelijk, zo positief! Er is dan ook een stijgende belangstelling en wens tot deelname.

Helaas gaan de alom bekende bezuinigingen in de zorg hier niet aan voorbij. En komen uitbreiding, verbetering en adequate exploitatie in het gedrang. Een doemscenario, dat voorkomen MOET worden.

Mijn vele simpele voetstappen, maar vooral uw hulp kunnen een oplossing bieden. U kunt hier meer over lezen op deze site. Ieder bedrag is van harte welkom, alhoewel ik droom van degene, die een dubbeltje per kilometer schenkt. Tot de laatste cent gaat uw bijdrage gegarandeerd naar de manege! Het rekeningnummer is NL44RABO0118143905 t.n.v. "Cello inz. manege”.

Af en toe neem ik contact met het thuisfront op. Op deze site kunt u mij een beetje volgen. Na thuiskomst komt er een verslag van de reis en hopelijk een mooi bericht van het financiële resultaat. Wilt u meer informatie over de tocht of sponsormogelijkheden, neemt u dan contact op met Jolanda, Eric of mij (zie hier boven onder contact) of lees onder de pagina sponsoring.

Heel veel dank namens alle medewerkers van de manege, maar vooral namens de ruiters.


Joost Mutsaerts

Contact

 • Jolanda Schellekens
  Mobiel: 0630708373
  Email: jol.schellekens@home.nl
 • Eric Merx
  Mobiel: 0646388420
  Email: eric.merx@yahoo.com
 • Joost Mutsaerts
  Mobiel: 0651682421
  Email: jmmuts@hetnet.nl