Grandioze, feestelijke opening van de nieuwe rijbak

Op 14 december is de gerenoveerde rijbak van de manege geopend. En dat was een groot feest. Er waren veel redenen om er een spektakel van te maken. Het was de hoogste tijd; de oude bak was echt heel slecht, maar renovatie was erg kostbaar. Gelukkig hebben we het benodigde geld bij elkaar gekregen en kon de aannemer aan de slag. We zijn alle donateurs ontzettend dankbaar.

Dat zijn een kleine honderd vrienden, kennissen, familie e.a., die bijdragen van €10,- tot €100,- gestort hebben in het kader van de (helaas maar deels gelukte) wandeling naar Santiago van onze vrijwilliger Joost . Al die bedragen bij elkaar gaven een prachtig resultaat. Te veel namen om op te noemen, maar ze weten allemaal, hoe dankbaar we zijn. Er waren er veel bij op 14 december. Dan was er een zeer genereuze stichting, die in alle bescheidenheid anoniem wil blijven, maar het saldo een fantastische duw in de goede richting gaf. Daar krijg je warm gevoel van. Super! Verder liep er een aanvraag bij de Stichting Old Grand-Dad Club Nederland. Een groep golf spelende opa’s, die veel projecten financieren, waardoor kinderen en jonge volwassenen met een beperking hun leven veraangenamen met sport, spel en beweging. Een zeer nobele club, die de manege een prachtig bedrag gegund hebben. De aannemer, die de bak uitstekend vernieuwd heeft, Berlicum b.v. uit Esch, heeft ook een meer dan royale duit in de sponsorzak gedaan. Weliswaar geen sponsoring in de zin van het woord, maar de mooie netto-opbrengst van het door Jolanda georganiseerde en zeer geslaagde benefietconcert en de eerste prijs bij de Rabo-actie “Maak je sterk voor elkaar” (€3000,-) waren heerlijke kersen op de feestpudding.

Veel dagen vóór de opening is er door iedereen kei- en keihard gewerkt om alles pico bello te krijgen. Een beukenhaag van 600 planten rond de bak, banken opzij ervan, alles poetsen en versieren en nog talloze andere klussen. En het resultaat mocht er wezen. Prachtig! Mooi werk!

Om 15.00 uur heeft Toine van der Pol, lid Raad van Bestuur van Cello het openingswoord gedaan om vervolgens Wilma, al jaren onmisbaar op de manege, te vragen de openingshandeling te verrichten: het doorknippen van het lint. En dat te midden van zeker 100 toeschouwers, uit de buurt, maar ook van heinde en verre. En daarna zag je pas echt, waarvoor het allemaal is: ruiters van de manege gaven demonstraties te paard. Hun favoriete bezigheid, maar dan zonder publiek. Maar even mooi. Begeleid door vrijwilligers. Toevallig werd een van de vrijwilligers –Ger Spierings- op de dag van de opening 80 jaar. Ja, en dat laat je niet zomaar voorbij gaan. Terecht een huldiging, ritje op de rug van paard Megan, cadeau en een luid “Lang zal hij leven!”. Ger kan er weer 10 jaar tegen. Vervolgens was het genieten van een prachtige demo van Jolanda, Maria en Rafaela onder leiding van Eric, die het publiek lieten zien, wat een ruiter allemaal voor moois met een paard kan na jaren les en oefening. En dat allemaal met fris maar lekker weer, glühwein, warme chocomel , worstenbroodjes en veel geanimeerde gesprekken.

Kortom, een dag om nog lang met veel voldoening aan terug te denken. Maar vooral een rijbak om nog heel lang te laten gebruiken, waar hij voor bedoeld is: rijgenot voor onze ruiters. En dat kan nu!